Producenci / Wyroby

ZESTAW 3 SKŁADNIKI KULE BOKASHI. OCZYSZCZANIE WODY Zobacz większe

KULE BOKASHI MAŁY ZESTAW DO WYTWARZANIA

Nowy produkt

Zestaw składników potrzebnych do wytworzenia Kul BOKASHI. 

Kule BOKASHI przywracają równowagę biologiczną w zbiornikach wodnych, eliminują odory i zmniejszają zamulenie wody w stawach.

W skład zestawu wchodzi:

Bokashi z otrąb pszennych- 2kg

Melasa z trzciny cukrowej- 1L

EmFarma- 1L

Więcej szczegółów

84,00 zł brutto

Więcej informacji

Mały zestaw do wytworzenia Kul BOKASHI

Kule BOKASHI przywracają równowagę biologiczną w zbiornikach wodnych, eliminują odory i zmniejszają zamulenie wody w stawach.

Specjalnie przygotowane kule BOKASHI przywracają równowagę biologiczną w zbiornikach wodnych, eliminują odory i zmniejszają zamulenie wody w stawach.

Kule BOKASHI są metodą pracy ze środowiskiem naturalnym. Glina zawarta w kulach Bokashi jest znakomita do przenoszenia mikroorganizmów na dno zamulonych zbiorników wodnych.

Kule BOKASHI stosuje się do zanieczyszczonych, zamulonych zbiorników wodnych (stawów, oczek wodnych), do poprawy jakości wody w studniach. Składają się z gliny, ProBio Bokashi, ProBio Original, Melasy z trzciny cukrowej i niechlorowanej wody.

Stosowanie:

wrzucamy 1-2 kule na 1m3 wody (w skrajnych przypadkach 3 kule). Stosujemy dwa razy w sezonie, wiosną i pod koniec lata. Do dwóch tygodni po zabiegu na powierzchni pojawią się "kożuchy" materii organicznej, która unosi się z dna stawu, świadczy to o normalnym, naturalnym przebiegu rewitalizacji. Stopniowo woda staje się przejrzysta, a glony zanikają. Z czasem, kiedy ustali się równowaga nie będziemy musieli powtarzać tego zabiegu co rok.

Przepis na kule Bokashi:

Należy bardzo dokładnie wymieszać 10 kg lekko wilgotnej gliny, 100ml EmFarma, 500g Bokashi z otrąb pszennych i 120ml Melasy z trzciny cukrowej.

Wodę dodajemy stopniowo do takiej konsystencji, aby była możliwa do uformowania kul. Kule powinny mieć wielkość dopasowaną do ręki, dzięki czemu podczas wrzucania do większego zbiornika można będzie nimi łatwiej celować w konkretne miejsca.

W przypadku, gdy melasa będzie zbyt gęsta, należy umieścić butelkę w letniej wodzie. Nie wolno wkładać melasy do gorącej wody, gdyż straci swoje właściwości.

Po wykonaniu kul umieszczamy w ciemnym i ciepłym miejscu na tydzień aby namnożyły się z nich pożyteczne mikroorganizmy.  Po upływie terminu kule są gotowe do zastosowania. W czasie fermentacji na kulach pojawi się biały nalot, a następnie kożuch, co będzie oznaczać że wszystko przebiega prawidłowo.

Jak przygotować kule:

Po wymieszaniu wszystkich składników należy utworzyć kule wielkości piłek tenisowych.

Odkładamy je do plastikowych skrzyneczek na okres 1 tygodnia aby namnożyły się pożyteczne mikroorganizmy.

Po okresie tygodnia na powierzchni kul pojawi się biały nalot, a następnie kożuch, co będzie oznaczać że wszystko przebiega prawidłowo.

1 inny produkt w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: