Producenci / Wyroby

Najczęściej kupowane

PRO-BIOTYK (EM-15) 10L DO ZAKISZANIA Zobacz większe

PRO-BIOTYK (EM-15) 10L DO ZAKISZANIA

Nowy produkt

Pro-Biotyk (em15)® do zakiszania to preparat mikrobiologiczny do sporządzania kiszonek z traw, lucerny, kukurydzy i wysłodków buraczanych.

Więcej szczegółów

117,00 zł brutto

Więcej informacji

Pro-Biotyk (em15) do zakiszania 10L

Pro-Biotyk (em15) do zakiszania to preparat mikrobiologiczny do sporządzania kiszonek z traw, lucerny, kukurydzy i wysłodków buraczanych.

Pro-Biotyk (em15) do zakiszania to preparat mikrobiologiczny do sporządzania kiszonek z traw, lucerny, kukurydzy i wysłodków buraczanych.

Poprawia jakość, smak i wartości odżywcze kiszonki, przez co zwiększa wydajność mleczną i mięsną bydła oraz korzystnie wpływa na dobrostan i zdrowie karmionych zwierząt.

Dzięki dużej koncentracji bakterii szybko obniża pH zakiszanego surowca, hamuje rozwój niepożądanych bakterii kwasu masłowego, pleśni i drożdży, zwiększa stabilność tlenową kiszonki, poprawia jej jakość i wartość odżywczą i ogranicza straty.

Pro-Biotyk (em15) do zakiszania to mieszanka paszowa uzupełniająca powstaje na drodze naturalnej fermentacji materiałów paszowych przy udziale szczepów probiotycznych należących do gatunków (wg EFSA/QPS): Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei, Bifidobactenum bifidum, Bifidobactenum longum, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus fermentum, Bifidobactenum animalis, Lactococcus lactis subsp. lactis biovar diacetylactis.

Korzyści ze stosowania:

  • szybkie obniżenie pH zakiszanego surowca dzięki dużej koncentracji bakterii i ich wysokim zdolnościom do multiplikacji;
  • ukierunkowanie procesów fermentacji w zakiszanej masie dzięki hamowaniu rozwoju niepożądanych bakterii kwasu masłowego;
  • hamowanie rozwoju pleśni i drożdży w zakiszanym materiale dzięki wytwarzanym bakteriocynom - naturalnym antybiotykom;
  • zwiększenie stabilności tlenowej kiszonki;
  • lepsza jakość i wartość odżywcza kiszonki;
  • zmniejszenie strat kiszonki przez eliminację stref zagniwania;
  • wyjątkowo przyjazny zapach i smak kiszonki.

Instrukcja prawidłowego stosowania:

- 0,3-0,5 L/t zielonki kukurydzy,

- 0,5-1 L/t sianokiszonki,

- 1-1,5 L/t lucerny,

- 2 L/t ziaren kukurydzy,

- 1,5 L/t wysłodków buraczanych.

Skład:

Materiały paszowe: rewitalizowana, niechlorowana woda, fermentowana melasa z trzciny cukrowej (cukier całkowity < 1,92 g/100 g, Sacharoza < 1,32 g/100 g), chlorek sodu (sód < 0,12 g/100 g).

Dodatki zootechniczne: Lactobacillus plantarum ATCC 8014, Lactobacillus buchneri DSM 13573 w ilości: 6,0 x 109 jtk/g

Środki ostrożności:

Pro-Biotyk (em15)® do zakiszania jest w pełni bezpieczny dla człowieka, zwierząt, roślin oraz środowiska. Nie zawiera substancji: toksycznych, modyfikowanych genetycznie oraz konserwantów. W przypadku dostania się do oczu, przemyć oczy czystą wodą. W przypadku spożycia popić dużą ilością wody.

Opakowanie:

10L

Przechowywanie:

Przechowywać z dala od bezpośredniego działania promieni słonecznych i źródeł ciepła, w temperaturze 5-20°C w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Uwaga!

Jeżeli wyrób jest przechowywany w temperaturze wyższej niż wskazana na etykiecie, może nastapić proces wtórnej fermentacji i wytwarzania gazu fermentacyjnego co spowoduje pęcznienie pojemnika. To naturalny proces, który nie wpływa na jakość wyrobu. Należy delikatnie odkręcić nakrętkę, aby gaz się uwolnił i potem ją zakręcić.

Po otwarciu zużyć w ciągu 5 tygodni.

14 innych produktów w tej samej kategorii: