Nowy produkt
Melasa - Posiada najniższą zawartość cukru spośród wszystkich rodzajów melas i najwyższą wartość składników odżywczych (mangan, magnez, potas, wapń, miedź, żelazo, selen, witamina B6)
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Data dostępności:
Melasa - Jest półproduktem w procesie powstania cukru po trzykrotnym gotowaniu i zawiera w sobie kompozycje pożytecznych mikroorganizmów. Pochodzi wyłącznie z upraw ekologicznych, kontrolowanych zgodnie z przepisami ekologicznymi UE.
ZASTOSOWANIE I DAWKOWANIE:
Wyrób przeznaczony jest jako pożywka do namnażania mikroorganizmów z grupy SCD ProBio Original i innych procesów fermentacyjnych.
rewitalizacja stawów i oczek wodnych: możemy zobaczyć to na przykładzie robienia kul Bokashi w programie telewizyjnym Maja w ogrodzie "Ogród w harmonii z naturą" - odcinek 479 - http://majawogrodzie.tvn.pl/193,Ogrod-w-harmonii-z-natura-odc-479,odcinek.html
Kule Bokashi: Specjalnie przygotowane kule bokashi przywracają równowagę biologiczną w sztucznych zbiornikach wodnych, eliminuje odory i zmniejsza zamulenie wody w stawach. W skład kul wchodzi: glina, żywe kultury mikroorganiczne, Bokashi /czyli fermentowane otręby pszeniczne i ryżowe, melasa z trzciny cukrowej oraz woda (niechlorowana).
Przepis na kule Bokashi:
Glinę mieszamy z niewielką ilością mułu pozyskanego z docelowego stawu na 5kg gliny + 0,5kg Bokashi + 0,25l Melasy z trzciny cukrowej + 100 ml preparatu z mikroorganizmami + woda niechlorowana (również może być z tego samego stawu lub ze studni). Wodę dodajemy w takiej proporcji by konsystencja masy była możliwa do uformowania kul, następnie umieszczamy kule w ciemnym i ciepłym miejscu na tydzień, aby namnożyły się w nich pożyteczne mikroorganizmy. Po upływietego terminu kule są gotowe do zastosowania, wrzucamy 1-2 kule na 1m2 powierzchni wody. Zabieg powtarzamy dwa razy w sezonie, wiosną i pod koniec lata. Wspomagająco możemy również robić zabiegi za pomocą samego preparatu z mikroorganizmami np. EmFarma. Do dwóch tygodni po zabiegu na powierzchni pojawią się kożuchy materii organicznej, która unosi się z dna stawu co świadczy o normalnym, naturalnym przebiegu rewitalizacji. Stopniowo woda staje się przejżysta a glony zanikają. Z czasem kiedy ustali się równowaga nie będziemy musieli powtarzać tego zabiegu co rok.
KRAJ POCHODZENIA:
Paragwaj.
PRZECHOWYWANIE:
Przechowywać w możliwie chłodnym miejscu, w temperaturze 10-18°C. W przypadku, gdy melasę trudno jest wylać z pojemnika, należy ją podgrzać wstawiając do naczynia z ciepłą wodą.
PRZECIWWSKAZANIA:
Nie należy mieszać ze środkami chemicznymi.
DOSTĘPNE POJEMNOŚCI:
1L=1470g, 5L, 10L
Ekologiczna melasa z trzciny cukrowej
Certyfikowana przez OkoP Zertfizierungs GmbH, D
Posiada certyfikat produktu ekologicznego
24,00 zł
27,00 zł
39,00 zł
31,00 zł
74,00 zł
109,00 zł
207,00 zł
84,00 zł
117,00 zł
220,00 zł
136,00 zł
78,00 zł
84,00 zł
207,00 zł
221,00 zł
10 070,00 zł
10 779,00 zł
18,00 zł
22,00 zł
PROBIO BOKASHI - produkt wykorzystywany w wielu...
31,00 zł
EmFarma Plus to naturalny preparat pro...
84,00 zł
ProBio Cleaner to produkt dedykowany obiektom...
64,00 zł
EmFarma Plus to naturalny preparat pro...
27,00 zł
Ema5 z wrotyczem – produkt pro biotyczny do...
69,00 zł
BioKlean Soft naturalny preparat do wszystkich...
39,00 zł
Ema5 to preparat biologiczny, który wspiera...
59,00 zł
EmFarma jest naturalnym preparatem o szerokim...
24,00 zł
PROBIO BOKASHI - produkt wykorzystywany w wielu...
78,00 zł
EmFarma Plus to naturalny preparat pro...
221,00 zł